Ce zici sau cum o zici?

E trecut de miezul nopții și mă tot gândesc ce să scriu. Vorbind cu o prietenă am provocat-o să îmi pună o întrebare, atât a trebuit și ea mi-a pus mai multe. Am ales una dintre ele și m-am gândit să o împărtășesc cu tine. Sună așa:

CE ESTE CEL MAI IMPORTANT: CE ZICI SAU CUM O ZICI?

Hai să îți povestesc ceva: un bătrân înțelept își ține pe brațe nepotul povestindu-i din amintiri. Ajuns la un moment dat, nepotul, plictisit de cele ce îi spunea bunicul, sare dintr-o dată și cu vocea ridicată spune:

– Bunicule, tu chiar nu înțelegi? Mi-ai mai povestit o dată asta.

Cu blândețe bunicul îi spune:

-Știi ce, ai dreptate. Mai bine mergi și joacă-te tu cu jucării decât să stai să asculți prostiile mele.

Nepotul, furios, dar totodată fericit că poate pleca la joacă, se duce și își vede de ale lui. Bunicul mâhnit rămâne pe scaun și lacrimile îi brăzdează obrazul. Acesta era singurul lui nepot și îl iubea așa de mult încât și-ar fi dorit să stea mereu cu el. Bunicul își amintește că pe vremea când era tânăr era la fel ca al său nepot, mereu ridica tonul, răspundea nervos și nu respecta prin vorba lui pe cei din jur.

Cred că ți-ai dat seama din povestea de sus ce cred eu.  DA, cred că e foarte important CUM spui. Zilnic vorbim, vorbim și interacționăm cu zeci de persoane, pe stradă, la magazin când cerem ceva, atunci când trebuie să coborâm din autobuz și rugăm pe cel din fața noastră să ne facă loc sau în casă cu cei cu care trăim. Zilnic suntem puși în postura de a vorbi și asculta, de a decide ce să vorbim și cum să o spunem. Fiecare avem temperamente diferite și fiecare reacționăm diferit, fiecare avem zile proaste și zile bune. Modul în care vorbim și ne exprimăm este deseori influențat de temperamentul pe care îl avem. Suntem firi vulcanice sau pașnice, iar asta se vede din răspunsurile sau vorbele noastre. În varietatea aceasta de oameni, temperamente și moduri de a vorbi, trebuie să găsim o cale de mijloc pentru a transmite corect mesajul nostru.

Este esențial să fim îngăduitori. Chiar dacă ni se răspunde într-o manieră nu tocmai plăcută, trebuie să avem puterea să nu întoarcem rău pentru rău, ci să răspundem cu blândețe. Știu, e foarte greu, și eu mă confrunt zilnic cu această problemă și de multe ori, prin vorba mea, nu arăt respect. Suntem oameni, greșim, uneori intenționat, uneori neintenționat, însă trebuie să luptăm și să avem grijă cum spunem ceea ce vrem să transmitem.

Proverbe 10:19 spune: „Cine vorbește mult nu se poate să nu păcătuiască, dar cel ce-și ține buzele, e un om chibzuit.” Este important și ce spunem și cum spunem. Toți ne dorim să fim oameni chibzuiți, de aceea trebuie să avem grijă și la modul în care transmitem un mesaj, dar și la conținutul acestuia.

Hai să fim oameni îngăduitori.

Hai să fim buni!

Hai să fim o inspirație prin CE și CUM o spunem!

#BEYOU
#BEHAPPY

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s